26.05.2016 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Nizip Konaklama Tesisi Sağlık Raporu

Basında çıkan haberler üzerine 14 Mayıs 2016 günü Nizip’te bulunan Nizip Konaklama  Tesisi  (Suriyeli Misafir Kampına) Uzman hekimlerden oluşan bir ziyarette bulunduk.Ziyaretimiz sonucunda hazırladığımız  raporda tespit ve çözüm önerilerimiz bulunmaktadır. Kampta gördüklerimiz ve çoğu duyumdan oluşan tespitlerimiz   cinsel yolla bulaşan hastalık ve  çocuk istismarı konularında endişelenmemize neden oldu.

Tespit:

Kampta çadır kent ve konteynırda olmak üzere iki adet hizmet merkezi , aşı merkezi bulunmaktadır.

Sağlık hizmetlerini veren hekimler  daimi olarak görev yapmamaktadırlar. Genellikle geçici görevlendirme, nöbet yada rotasyon usulü ile çalışmaktadırlar. Dolayısıyla alana da hakimiyetlerini kaybetmektedirler.

Aşılamalar yapılmaktadır.

Hasta dosyaları ve tıbbi kayıt düzenli tutulmamaktadır.

Sevk zinciri sistemi uygulanmakta ancak hastanın takibi yapılmamaktadır.

Bizi üzen  ve canımızı sıkan bir durumda ;Kamptaki en ciddi sorunların başında gelen  taciz ve tecavüz duyumlarıdır. Bu kısmı değerlendirirken erişkin cinsel istismarı ve çocuk istismarı olarak ikiye ayırmakta fayda vardır:

  1. A) Kadın İstismarı
  2. B) Çocuk istismarı

Çocuk istismarına dair de yaygın duyumlar gelmektedir.

İstismarın daha  vahim ve  esasen daha sayıca büyük bir kısmını oluşturan ise aile içi istismar durumu olduğuna dair bilgiler aldık. İstismar eden ise genellikle baba ve kendi çocuklarına istismar uyguladığına dair yaygın kanının  mevcut olduğunu tespit ettik. Durumu daha vahim hale getiren ise istismar mağdurlarının bazıları yürüme çağına yeni gelmiş 1-2 yaş çocuklardır.

Bir başka sorun ise büyük çocukların, küçük çocuklara uyguladığı istismardır. Bu konuda azımsanmayacak bir orandadır.  Üstelik çoğunlukla da  gizlenmektedir.

Sağlıkla ilgili durum:

Kampta çok eşlilik ve erken yaşta evlilikler kadın ve çocuk istismarı nedeniyle cinsel yolla bulaşan hastalıkların  olabileceğini öngörüyoruz.Bu da bizi  kaygılandırıyor.

Yukarıdaki tespitler sonucunda cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını sağlayacak faktörlerin mevcut olduğu ve buna dair kayıtların Hastane  kayıtları ile teyit edilebileceği kanısındayız.

Çocuk istismarının çevresel faktörler ile yaygınlaştığı görülebilir. Hastane de kayıtların olduğunu ve ulaşılabildiğinde yönlendirici olduğunu düşünüyoruz.

Kadın istismarı açısından ise ilk merkez olan Kamp Sağlık Merkezi  ve   Hastane muayene kayıtlarından oluşan  belgelerin yol gösterici olacağı söylenebilir.

Çözüm Önerileri:

1-Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar açısından rutin olarak sağlık hizmetlerinin hekim tarafından verilmesi gerekir. Alana hakim olmak  açısından sürekli bir hekimin  bulunması gerekmektedir.

2- Hasta kayıtları olmalı ve düzenli tutulmalıdır. Hastaların  düzenli takibi yapılmalıdır.

3- Sevk işlemleri personel refakatinde olmalıdır. Hasta sevk sırasında personel nezaretinden çıkmamalıdır.

4- Gereğinde adli tabiplik ile ilgili işlemler hızlandırılmalıdır.

5- Aile planlaması  yöntemleri etkin bir şekilde önerilmeli ve eğitimleri verilmelidir.Gerekli ve yeterli malzeme bulundurulmalıdır.

6- Kamptan gelen kürtaj yada düşüklerin kadın istismarı açısından da değerlendirilmesi gereklidir.

7- Hem çocuklara hem de kadınlara yoğun etkin bir şekilde psikososyal destek ve eğitim verilmelidir.

8- İstismar uğrayan  vakalar rehabilitasyon programına alınmalıdır.

9- Çadır yaşam alanları toplum sağlığı ve çevre sağlığı açısından   konteynır kente dönüştürülmelidir.

Salgın  hastalık riski endişelerimizi artırıyor.

Çocuk istismarı ile ilgili aldığımız duyumlardan gördük ki  durum  çevrede toplumsal bir sorun haline dönüşebilir.Bu durum için bir an önce  rehabilitasyon programına  başlanmalıdır.

Önemli bir konu ise yaşanılanların görmezden gelinmesidir.Sorumlu yöneticilik  yaklaşımı bazı misafirleri ve kendi halkını etkileyen, olumsuz etkisi yaygınlaşabilecek bir sorunu görmezden gelmek olamaz.

İnceleme sonucu tespit ve çözüm önerilerimizi Valiliğimize yazı ile sunduk.Bu ay yapılacak İl Hıfzıssıhha toplantısında gündem olması için öneride bulunduk.

Üniversite ,bilim çevreleri ile birlikte  konunun yeterli ve derinlikli incelenmesi için Tabip Odası üyelerimizin de katılımı ile oluşturulacak komisyonun  gerekli tespit ve çözüm yolları önereceğini söyleyebiliriz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşturulan komisyonlarında sosyal , bilimsel açıdan sorunun halkımızı etkilemeden çözülmesine katkı sunabileceğini belirtebiliriz.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu