BASIN AÇIKLAMASI
Aramızdan ayrılışının 6. yılında Dr. Ersin Arslan’ı anıyoruz!
Sağlıkta Şiddet Sona ERSİN
Sağlık hizmetlerinde on beş yıldır uygulanan politika, hizmeti sunan kurumları birer işletmeye dönüştürmeye çalışırken , sağlık hizmetinin içeriğini ve niteliğini önemsemediğini görüyoruz.
“Hasta hekim” ilişkisini, deyim yerindeyse, müşteri, ilişkisine dönüştürmeye çalışmıştır. Koruma, tetkik ve tedavi sürecinde, tıbbi gereklilikler ve nitelikli sağlık hizmeti sunumundan çok, “müşteri memnuniyeti” ne yer veren bu politikalar, sağlık kurumlarında şiddetin giderek çoğalmasına neden olmuştur
Resmi verilere göre ülkemizde her gün 31 sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor. 2012 yılında Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmelere rağmen sağlıkta şiddetin azalmadığı izlenmektedir.
Yetkililerle birçok kere görüştük, iş bıraktık, kampanyalar düzenledik. Sağlık Bakanı ile görüştük; çabalarımız sonuçsuz kaldı. Bütün bunlara rağmen her geçen gün onlarca meslektaşımız şiddete uğrama riski ile insanımızın hayatı için özveri ile çalışmasını sürdürüyor. Bu kadar özveri ile çalışırken ; Meslektaşlarımızı yitirdik. Nicelerimiz fiziksel ve ruhsal yaralar aldı.
Hayatın her alanına yayılan şiddet , yanlış sağlık politikaları ile birleşerek, sağlık çalışanına şiddetin olağan görünmesini sağlamaya çalışıyor. Sorumlular buna seyirci kalıyor. Bizlerden ölümlere alışmamız bekleniyor. Ama biz, ne sağlık çalışanlarının şiddet görmesine, ne de ölümlerine alışmayacağız!
TTB Dünya Tabipler Birliğine başvurmuş ve Ersin ARSLAN’ın öldürüldüğü 17 Nisan’ın “Dünyada Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak kabul edilmesini talep etmiştir.
Ayrıca şiddeti önleyici, caydırıcı bir adım olarak TTB tarafından Türk Ceza Kanunu’na ek madde önerisi hazırlanmıştır. Yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.
Sağlık ortamını manevi öneminden uzaklaştırarak, sadece para kazanılan maddi bir hizmet sektörüne dönüştürenler, sağlık çalışanlarını iş güvencesinden yoksun, güvenliksiz ortamlarda, performansa dayalı, gece gündüz demeden çalıştırıp her türlü şiddete maruz bırakanlar, artık bu politikalarından vazgeçmelidir.
Yurttaşlarımıza sesleniyoruz:
Sağlık hizmeti alırken yaşadığınız sorunların asıl kaynağı size hizmet vermeye çalışan hekim ve sağlık çalışanı değil , uygulanan sağlık politikalarıdır. Hekim ve sağlık çalışanı her zaman sizin yararınızı kendi yararı gibi gören , en zor anınızda sığınmak zorunda kaldığınız can dostlarınızdır.
Sağlık kurumları huzur içinde, güvenle hizmet alacağınız kurumlardır.
Sağlık sorunlarınızı şiddetle çözemezsiniz.
Başta Ersin Arslan olmak üzere bugüne kadar sağlık şiddet sonucu hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının anısı önünde saygı ile eğilirken hayatımızda ve sağlıkta şiddetin olmadığı bir gelecek diliyoruz. 17.04.2018
GAZİANTEP –KİLİS TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
Dr. Ersin Arslan’ı anıyoruz. Bu şiddet sona ERSİN!
http://ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=594e82d6-420a-11e8-b46f-14b550714509